Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

«Ας συνδράμουμε όλοι στον λογαριασμό καταθέσεων των εμπρηστών...»




Είναι μερικές στιγμές που η γλώσσα μπερδεύεται και λεει λάθος πράγματα, που καμιά φορά όμως συμβαίνει να είναι περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα από ότι τα σωστά ειπωμένα. Σε μια πρόσφατη συνομιλία μου με έναν συνάδελφο, ενώ με ενημέρωνε πως θα συγκεντρωθούν χρήματα για την οικονομική ενίσχυση των πυροπαθών, μπερδεύτηκε και αντί να πει «πυροπαθείς» είπε «πυρομανείς».

Με δεδομένο ότι οι φωτιές που ξεσπούν ανά τον κόσμο είναι εμπρησμοί, υποκινούμενοι από συμφέροντα και επομένως χρήματα θα ήταν καλύτερα οι «δύσμοιρες» κυβερνήσεις αντί να αναλώνονται σε μέτρα πυρασφάλειας, δασοφύλαξης, κονδύλια για νέους δημόσιους υπαλλήλους (βλέπε αγροφύλακες) να κάνουν κάτι πιο απλό. Δεν έχουν να κάνουν τίποτα άλλο από το να υπολογίσουν το κόστος που προκαλείται από τις πυρκαγιές και τις ζημίες τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον και να τα δώσουν άμεσα στους εμπρηστές οι οποίοι έχουν γίνει κι αυτοί γνωστοί – άγνωστοι(εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρη απειλή, ή πως η αιτία των πυρκαγιών είναι η κυρά Κατίνα από την Πέρα Ραχούλα ).

Το μόνο «ασύμμετρο» που υφίσταται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και μάλιστα ανθεί είναι η πληροφόρηση το οποίο σημαίνει τον «κακό τους τον καιρό». «Τσουρουφλισμένα» δέντρα και «αόρατοι» εχθροί δεν μπορούν να κρύψουν την μοναδική αλήθεια, που δεν είναι άλλη ότι 3 εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν σε λίγες ώρες στο βωμό του χρήματος.

Και τώρα που το θρίλερ κοντεύει να φτάσει στο τέλος του, αρχίζουν και σπαταλούν αφειδώς χρήματα σε παροχές προς τους πυρόπληκτους, Λίγο η προεκλογική περίοδος, λίγο τα χρήματα που έχουν περισσέψει από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αρχίζουν και γίνονται δωράκια προς τους πυροπαθείς κι όχι μόνο. Έτσι απλά με μια υπεύθυνη δήλωση και με ψευδή στοιχεία ΑΦΜ και ταυτότητας παίρνεις στο χέρι 3.000 ευρώ! (Αυτοί αν ξαναβγούν στην κυβέρνηση θα πάρουν την δουλειά των τραπεζών.)

Για αυτό το λόγο δεν θα ήταν πιο έντιμο να ακολουθήσουν τους στίχους του Μητροπάνου «Τόσα δίνω.. πόσα θες;» Αφού χρήματα για χάσιμο υπάρχουν, ας χάσουμε μόνο τα χρήματα και όχι και ανθρώπινες ζωές, δάση και σπίτια._

1 σχόλιο:

Alexius είπε...

Θέλω να επισημάνω προτού κάνω το σχόλιο ότι είναι λανθασμένη η αντιμετώπιση όλων των δασικών πυρκαγιών ως εμπρησμοί.Η πλειονότητα όπως έχει αποδειχτεί είναι από φυσικούς λόγους ή έμμεση ανθρώπινη επιρροή.Αποό την μεινότητα που είναι εμπρησμοί το 30% είναι εκούσιοι εμπρησμοί.Αυτά από μελέτη της Δασικής Υπηρεσίας της Καλιφόρνια και γνώμη του συγκάτοικού μου- κλιματολόγου.
Αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές(Αττική) η πλειονότητα των πυρκαγιών είναι υποκινουμένες.

Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική εξαιτίας της έλλειψης οργάνωσης και συντονισμένω σχεδίων εκκένωσης και διαχείρισης κρίσεων(αλλά και των επιπτώσεών τους) εν γένει.Όσο για την παραπληροφόρηση αυτή θα υπάρχει από την στιγμή που ζόυμε σε μια κομματική κοινωνία κι επέρχονται εκλογές.Οπότε και παραπληροφόρηση θα υπάρχει και λεφτά για να σπαταλήσουμε(και δεν μιλάω για τους πραγματικά έχοντες ανάγκη).

Η πίκρα και η απογοήτευση που έχεις είναι αυτή που σε ωθεί να απορείς αν πρέπει να δώσουμε λεφτά στους εμπρηστές.Αυτοί οι λίγοι που το κάνουν επίτηδες θέουν φωτιά και τσεκούρι,όχι λεφτά.Αλλά από την στιγμή που διαδοχικές κυβερνήσεις νομιμοποιούν τα αυθαίρετα(βλέπε πρόσφατα τροποποίηση Δούκα πριν τις εκλογές) μες στα δάση και τα χτισμένα πάνω στις στάχτες,πάει να πει ότι ήδη τους τα δίνουμε.

Εμμέσως εμείς με την ψήφο μας στους αναξιόπιστους και πουλημένους πολιτικούς χαρίζουμε την ασυλία των εμπρηστών και των καταπατητών.Και για ποιό λόγο;Μα φυσικά το εξοχικό του Έλληνα(και του Ευρωπαίου τελευταίως)!