Πέμπτη 16 Αυγούστου 2007

«...την εθνική στρατηγική τη χαράζει η Εκκλησία»!


Αυτά είναι τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου και μία ένδειξη για την επιρροή της Εκκλησίας στα πολιτικά δρώμενα της Μεγαλονήσου.Μίας Εκκλησίας με ατελείωτες εκτάσεις και πλούτο η οποία δεν διστάζει να επέμβει προκλητικά στην ελευθερία του λόγου αλλά και στις επικείμενες εκλογές με θεμιτά και αθέμιτα μέσα,εκβιάζοντας ουσιαστικά καταστάσεις και πρόσωπα.


Προ δεκαετίας το Μέγκα ανέλαβε την διαχείριση του σταθμού της Εκκλησίας της Κύπρου "Ο Λόγος" αντί 1,2 εκ. ευρώ ετησίως.Ο σταθμός μετετράπη στο Μέγκα Κύπρου που εκπέμπει σχεδόν εξ'ολοκλήρου το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Μέγκα με ειδήσεις κυπριακής παραγωγής.Το κανάλι θεωρείται σχετικά αντικειμενικό και ουδέτερο στην Κύπρο.

Μες στην συμφωνία φέρεται να υπάρχει δέσμευση του Μέγκα για σεβασμό των απόψεων της Εκκλησίας στο Κυπριακό ζήτημα.Αυτό όμως που συνέβη εντάσσεται στην κατηγορία όχι των δεσμεύσεων αλλά των νταβατζιλικιών.Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προσήλθε απροειδοποίητα σε συνεδρία του Συμβουλίου του «Μέγκα» Κύπρου και ζήτησε πλήρη στήριξη της υποψηφιότητας του Τ. Παπαδόπουλου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Ακόμα, απέστειλε στο Συμβούλιο δύο ονόματα δημοσιογράφων και ζήτησε να προσληφθούν, ο ένας διευθυντής ειδήσεων και ο άλλος παραγωγός και παρουσιαστής μεσημβρινής ενημερωτικής εκπομπής.Οι δύο αυτοί δημοσιογράφοι είναι Παπαδοπουλικοί...

Οι παράγοντες του Μέγκα φέρονται να αρνήθηκαν και απείλησαν με αποχώρηση από την Κύπρο εφόσον εκβιαζόταν η υποστηριξή τους στον Τ.Παπαδόπουλο.Ο δε αρχιεπίσκοπος είπε στο ΡΙΚ :«Βάσει του συμβολαίου με την ελλαδική εταιρεία, στην οποία έχει ενοικιαστεί ο σταθμός, την εθνική στρατηγική τη χαράζει η Εκκλησία» και τόνισε ότι εφόσον η Εκκλησία διαλέγει υποψηφίους βάσει του Κυπριακού ζητήματος θα πρέπει "ο σταθμός που δημιούργησε η Εκκλησία" να μην αντιστρατεύεται τις θέσεις της!Ακόμα κι αν μιλάμε για παράφωρη παραβίαση της αντικειμενικότητας και της ελευθερίας έκφρασης.

Για να προσθέσει στο δικτατορικό προφίλ του ο Χρυσόστομος, αδιαφορώντας για τις απόψεις της Ιεράς Συνόδου, δήλωσε ότι «την πλειοψηφία και την Εκκλησία εκφράζει ο προκαθήμενός της».Κοινώς χεσμένους τους έχει τους υπόλοιπους "δήθεν" πνευματικούς ηγέτες του Κυπριακού Λαού.Έτσι για να δείξει την αλληλεγγύη και χρισταδελφοσύνη της Εκκλησίας.Αλλά ίσως και να ξεχνάμε ότι η Εκκλησία Κύπρου όπως και αυτή της Ελλάδας είναι από τις μεγαλύτερες και πιο υγιείς επιχειρήσεις στις δύο χώρες!

Η κίνηση του αρχιεπισκόπου είναι απροκάλυπτη εμπλοκή ενός πνευματικού θεσμού στους πολιτικούς θεσμούς μίας κοινωνίας.Όπως βέβαια είχε πράξει κι ο Χριστόδουλος με τις ταυτότητες και τον Καραμανλή,ο οποίος και πάλι δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι στις ταυτότητες(βέβαια τους βοήθησε ποικιλοτρόπως...).Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες φανερώνουν ακόμα μια φορά τις οπισθοδρομικές,αυταρχικές και συντηρητικές τάσεις τους και παρασύρουν σε αυτό τον δρόμο -πολλές φορές- τους πιστούς που προσεύχονται για την σωτηρία της ψυχής τους,την στιγμή που αυτοί οι ιερωμένοι προσεύχονται για την σωτηρία της τσέπης τους και της καρέκλας τους.

Εν κατακλείδι,είναι απαραίτητο να δούμε ακόμα μια φορά την χρησιμότητα της Εκκλησίας ως μέσο καθοδήγησης και καθυπόταξης των πιστών και την αδιαφορία της για τις αρχές που έχουν διαπλάσει τις σύγχρονες κοινωνίες(ελευθερία του λόγου,ελευθερία της γνώμης,κτλ) και οι οποίες καταπατώνται με την στρέψη των ψηφοφόρων προς τον " θεάρεστο υποψήφιο".

Γιατί δεν δημιουργεί ένα κόμμα η Εκκλησία να ησυχάσουν όλοι;Και λεφτά έχει, και δύναμη έχει,αλλά και μπόλικα λαμόγια...


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δες κάτι πολιτικά διαφορετικό:
www.hellenicdynamism.blogspot.com