Σάββατο 28 Ιουλίου 2007

Περιβάλλον S.O.S !!!!

Το φετινό καλοκαίρι η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες ευρωπαικές χώρες, δοκιμάζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη ενός προβλήματος το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες μένει κρυμμένο κάτω από το πέπλο μικρότερων και πολύ πιο ασήμαντων καθημερινών προβλημάτων.


Οι αυξημένες θερμοκρασίες που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα ξεπερνούν πολλές φορές κατά πολύ τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν θα αποτελούσε ανησυχητικό φαινόμενο, μιάς και η Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Μια σειρά όμως γεγονότων που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη μας έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τον κώδωνα που καθώς φαίνεται οι υπεύθυνοι ή δεν τον ακούνε ή παριστάνουν πως δεν τον ακούνε.

Το περιβάλλον μας έχει αλλάξει και έχει αλλάξει εξαιτίας δικών μας λαθών. Έχει αλλάξει γιατί ενώ μας είχε προειδοποιήσει εμείς αδιαφορήσαμε. Έχει αλλάξει γιατί το καταχραστήκαμε με τρόπο καιροσκοπικό. Έχει αλλάξει γιατί δεν κάναμε τίποτα για να διορθώσουμε τα λάθη των προηγουμένων γενιών. Η κατάσταση πλέον φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη, τίποτα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, μπορεί όμως να σταματήσει εδώ. Αυτή η κατάχρηση του περιβάλλοντος μπορεί και πρέπει να σταματήσει εδώ. Διαφορετικά η πραγματικότητα των επόμενων γενιών και ίσως και η δικιά μας δεν θα διαφέρει κατά πολύ από τις Χολιγουντιανές ταινίες.

Οι καλοκουρδισμένες κοινωνίες που υποτιθεται πως καταφέραμε να φτιάξουμε φαίνονται ανίσχυρες και ανίκανες να αντιμετωπίσουν τα τέκνα των πράξεων τους. Φαίνονται ανίκανες να αντιμετωπίσουν την καινούρια περιβαλλοντολογική πραγματικότητα. Και αν για λόγους μικροπολιτικούς, και προκειμένου να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας, θεωρήσουμε πως για όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τις τελευταίες βδομάδες φταίει η κυβέρνηση της ‘κακιάς δεξιάς’ και η ανικανότητα των υπουργών της, για τις φωτιές που καίνε από άκρη σε άκρη την Μεσόγειο ποιός φταίει; Για τις πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ευρώπη ποιός φταίει;
Πάλι οι ανίκανες κυβερνήσεις ;


Η εύκολη λύση, αυτή που θα μας κάνει να μπορέσουμε να πάμε ξανά για ύπνο με ελαφρά τη καρδία, είναι να τα φορτώσουμε στους άλλους. Να βλαστημήσουμε τούς κακούς αμερικάνους, να τα ‘χώσουμε’ στούς ισχυρούς της Ευρώπης, να τα βάλουμε με τις άχρηστες κυβερνήσεις μας και τούς ανίδεους πολιτικούς μας που δεν έπραξαν τα δέοντα για να αποφευχθεί η παρούσα κατάσταση. Πόσοι όμως άραγε θα αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες σαν απλοί πολίτες; Πόσοι θα τα βάλουν με τον εαυτό τους για τις δικές τους παραλήψεις; Πόσοι θα εξοργιστούν με τον εαυτό τους γιατί ενώ ήξεραν τα αποτελέσματα της αδιαφορίας τους συνέχιζαν να αδιαφορούν;

Ασφαλώς εάν υπήρχε θέληση και αποφασιστικότητα από μεριάς των ισχυρών κυβερνήσεων αυτού του πλανήτη να λύσουν το πρόβλημα τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπροστά στην αδιαφορία των ισχυρών εμείς οι απλοί πολίτες πρέπει να μείνουμε απαθείς. Η σωτηρία του περιβάλλοντας μας, χρειάζεται την προσωπική προσπάθεια του καθενός από εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: